MFF I EUROPA

YL: Förlustnollan sprack i Morshyn

MFF förlorade med 3-1 borta mot Shakhtar Donetsk i UEFA Youth League.

Under en ovanligt varm novembereftermiddag i Morshyn, åtta mil söder om Lviv, spelade Malmö FF mot Shakhtar Donetsk i den fjärde gruppspelsmatchen i årets Youth League. Spelarna klev in på planen inför några hundra betalande åskådare och en handfull takläggare som bevittnade matchen från en intilliggande byggarbetsplats.

MFF tog tidigt greppet om matchen. I den sjunde minuten prickade Isak Redzic ribban. Några få minuter senare fick han en ny chans på hörna. Skottet gick dock några decimeter över den här gången.

I matchminut sjutton fick han sin tredje chans. Mattias Svanberg drev framåt med bollen och avvägde alternativen bland de framrusande MFF-anfallarna. Passningen gick till Isak Redzic som mötte bollen bra och blev fri med målvakten. Han gjorde inget misstag och Malmöspelarna fick fira 1-0 i den låga höstsolen.

Knappt tio minuter slog Truls Verngren ett inlägg som Emin Karaman mötte perfekt med pannan. Nicken blev hård och sökte sig mot nättaket men Romanov i målet lyckades styra undan till hörna. I den efterföljande hörnsparken fick MFF återigen till ett avslut som den här gången räddades av en ukrainsk spelare vid den högra stolpen.

Den missade målchansen markerade också slutet för den Malmödominans som dittills präglat den första halvleken. Shakhtar Donetsk började äta sig tillbaka in i matchen och skapade tryck mot MFF-målet. Man hade bland annat ett skott som strök Marko Johanssons högra stolpe innan man i den 40:e minuten fick in kvitteringen. Buhai smällde upp 1-1 i nättaket och strax därpå gick signalen för halvtidsvila.

Den andra halvleken inleddes på samma sätt som den första slutade. Shakhtar Donetsk som var pressade att vinna hade mycket boll och gick för ett ledningsmål. Det blev nära ett sådant nästan omgående, då en hemmaspelare fick bollen i perfekt skottläge i straffområdet efter en hörna. Skottet blockerades av MFF-försvaret.

En kvart in i andra blev det farligt igen då Pikhalonok slog en frispark som krökte sig perfekt runt muren på väg mot mål. Marko Johansson hann ner till stolproten och gjorde en fin enhandsräddning. Den oavgjorda ställningen höll dessvärre inte särskilt länge till. I den 65:e minuten sköt Pikhalonok in 2-1 till Shakhtar Donetsk på en inte helt tydlig straff som föranleddes av en höfttackling från Truls Verngren.

MFF stod inte helt utan målchanser i den andra halvleken. Emin Karaman var en hårsmån från att få bollen i nät efter ett träffsäkert och kvickt växelspel men avslutet gick ovanför ribban. Istället var det Shakhtar Donetsk som kunde punktera matchen i den 84:e minuten.

Artur Avagimian sköt behärskat in 3-1 efter att ha fått bollen. MFF:s försök att flytta fram mer folk i anfallet blev den här gången lönlöst och årets första Youth League-förlust noterades. Efter matchen var tränaren Anders Palmér besviken på resultatet men ändå relativt nöjd med matchen i sig.

– Det var en rätt så jämn match. Vi skapar bra chanser i första men de har klasspelare som inte finns i Sverige. Det är klart en besvikelse att vi förlorar, men det är ett bra lag vi möter. Jag tycker ändå vi står upp bra.

Eftersom Real Madrid slog Paris Saint-Germain med 2-0 i den andra matchen halkade MFF nu ner till en tredjeplats i gruppen. Men hoppet om vidare avancemang lever kvar.

– Nu är det jämnt i gruppen. Det är små marginaler i de här matcherna och vi jobbar hårt och har visat att vi är med i matcherna på den här nivån, säger Anders Palmér.

Mål:

Shakhtar Donetsk: Buhai, Pikhalonok, Avagimian
Malmö FF: Isak Redzic,

Varningar:

Shakhtar Donetsk: Artur Avagimian
Malmö FF: Truls Verngren

Laguppställning:

Marko Johansson

Johan Brannefalk, Franz Brorsson, Mattias Andersson, Truls Verngren

Oliver Stojanovic-Fredin (77’ Granit Stagova), Mattias Svanberg, Erik Andersson, Onur Körhan

Emin Karaman, Isak Redzic

Ersättare:

Tobias Kristensson, Dennis Hadzikadunic, Aron Mar Brynjarsson, Victor Christiansson, Anton Kralj, Felix Olsson Lundgren, Granit Stagova

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer