MFF I EUROPA

Förlust och mörker i Lviv

Huvudskada, utvisning och fyra baklängesmål blev resultatet av tisdagens match mot Shakhtar Donetsk. Efter 0-4 i Lviv krävs det poäng mot PSG eller Real Madrid för att MFF ska ha chans till avancemang.

Ett kylslaget Arena Lviv vars enda värmekälla var den himmelsblå klacken placerad i en tårtbit på övre etage var skådeplatsen för tisdagens Champions League-match mellan Shakhtar Donetsk och Malmö FF. Hemmalaget visade tidigt upp den beryktade offensiven som får motståndarna i den ukrainska ligan att falla som käglor.

Bara tre minuter in sprang sig den skicklige Bernard fri och kom ensam mot Johan Wiland. Malmömålvakten visade god rutin och klev ut i precis rätt läge för att täcka undan avslutet. Målchansen gav MFF en möjlighet att kontra. Pa Konate slog ett inlägg till Markus Rosenberg och för ett ögonblick såg man duons mål i Malmö framför sig – dessvärre gick Rosenbergs skarv över den här gången.

Redan tio minuter in i matchen tvingades Malmö FF till ett byte. Oscar Lewicki fick en armbåge i huvudet och föll ihop på gräset. Mittfältaren rullades ut med nackkrage och in kom Erdal Rakip. Efter spelavbrottet och bytet gick matchtempot ner något och Shakhtars offensiva maskin slog inte lika hårt.

I den 22:a minuten skapade Malmö FF lagets bästa målchans i den första halvleken när Markus Rosenberg hittade Nikola Djurdjic med en perfekt genomskärare. Den serbiske anfallarens skott räddades av Anton Kanibolotskiy.

28 minuter in kom Shakhtar Donetsks ledningsmål. En frispark från Márcio Avazedo ledde till oreda i MFF:s straffområde. Olexandr Gladkiy snappade upp den lösa bollen och dundrade in 1-0. Det fanns bud på mer under de första 45 minuterna. Alex Teixeira skapade på egen hand flera goda målchanser men bristande träffsäkerhet och Johan Wiland stod i vägen.

Den andra halvleken fick en usel inledning för MFF. Ett par minuter in hamnade försvaret på efterkälke och Shakhtars anfallare föll i straffområdet. Domare Ovidiu Hategan pekade på straffpunkten. Shakhtar-kaptenen Darijo Srna sköt straffen och Johan Wiland fick en hand på den men skottet var hårt och letade sig in till 2-0.

I minut 55 var det dags igen. Bernard avlossade ett distansskott som nyss inbytte Eduardo fick huvudet på. Bollen tog en riktning som Johan Wiland aldrig lyckades nå och 3-0 kunde föras till protokollet.

I den 73:e minuten tappades bollen på mittplan till Darijo Srna som drev framåt och spelade in till Taison. Hans skott räddades av Wiland men returen plockades av Alex Teixeira som till sist lyckades få bollen i nät. 4-0.

MFF:s målchanser i den andra halvleken var lätträknade. Några enstaka nickar på frisparkar noterades som avslut på mål men var egentligen aldrig något bekymmer för Shakhtar-målvakten. Hemmalaget spelade av matchen och lyckades på köpet få Kári Árnason utvisad i slutet efter hans andra gula kort som domaren hittade i en nickduell. En tung avslutning och ett tungt resultat en tung kväll i Lviv.

– Det var ett tufft andra gult kort. Men det är inget att diskutera nu. Vi var inte tillräckligt aggressiva och Shakhtar höjde tempot och spelade mycket bättre. Vi kom dem inte tillräckligt nära. De kunde hålla i bollen och utnyttja våra misstag. När de får sina mål höjer de moralen i laget. De får en bra start i andra halvlek och det har en stor psykologisk inverkan på både dem och oss. Men vi såg inte bra ut från början av matchen heller, säger Åge Hareide efter matchen.

– Vi måste utnyttja våra dagar väl innan matchen mot PSG nu.

Mål:

Shakhtar Donetsk: Olexandr Gladkiy, Darijo Srna, Eduardo, Alex Teixeira
Malmö FF:

Varningar:

Shakhtar Donetsk: Taras Stepanenko, Darijo Srna, Olexandr Kucher, Alex Teixeira
Malmö FF: Yoshimar Yotún, Kári Árnason (x2 – utvisad)

Laguppställning:

Johan Wiland
Anton Tinnerholm, Kári Árnason, Rasmus Bengtsson, Pa Konate
Vladimir Rodic, Oscar Lewicki (11’ Erdal Rakip), Enock Kofi Adu, Jo Inge Berget (46’ Yoshimar Yotún)
Nikola Djurdjic (74’ Magnus Wolff Eikrem), Markus Rosenberg

Ersättare:

Fredrik Andersson, Erdal Rakip, Agon Mehmeti, Yoshimar Yotún, Magnus Wolff Eikrem, Carvalho, Andreas Vindheim

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer