MFF I EUROPA

Storförlust avslutade årets Europaspel

Efter 8-0 borta mot Real Madrid är årets deltagande i europeiska turneringar över. När hemmalaget växlade upp tempot klarade inte Malmö FF stå emot.

De tjugotvå spelarna som tågade in på Santiago Bernabéu gjorde det framför en publik i världsklass. Då pratar vi kanske inte om den vita tårtbiten på den norra kortsidan, utan om de 3500 MFF-supportrar som flugit ner till Madrid för att stötta laget i årets sista match. När det största himmelsblåa bortaföljet i Europa sedan München 1979 hoppade och viftade med halsdukarna plockade många fram mobilerna för att dokumentera.

Med fem Champions League-matcher i ryggen inledde MFF matchen efter förutsättningarna rutinerat. Man höll lugnt i bollen, var aggressiva vid rätt tillfällen och lät sig inte stressas. Sådant betyder mycket men inte allt när Real Madrid väl växlar upp, vilket man gjorde i den 12:e minuten. Ronaldo lyckades få ett inlägg förbi Erdal Rakip och Isco gick på avslut. På mållinjen stod Yoshimar Yotún och räddade men returen nådde Benzema som sköt in 1-0 till hemmalaget.

MFF svarade med en fin spelsekvens där Enock Kofi Adu kämpade ifatt en förlupen boll som han spelade vidare till Jo Inge Berget som i sin tur släppte till Yotún. Vänsterbacken slog ett inlägg som nådde Erdal Rakip vars styrning dessvärre gick utanför målramen. Real Madrid återtog det tillfälligt förlorade initiativet och gjorde 2-0 i den 24:e minuten när Ronaldo slog ett vackert inlägg som seglade förbi klungan i straffområdet och träffade Benzemas panna på vägen in i nätmaskorna.

Matchen hade en märklig ton. För samtidigt som det kändes som att Malmö FF tog sig utrymme att spela fotboll och stundtals hotade motståndarna – som när Lewicki sköt en projektil strax ovanför ribban efter en halvtimmes spel – så levererade Real Madrid en överlägsen kvalitet i avgörande lägen. Det syntes inte minst i minut 39 när Ronaldo från straffområdets vänstra hörn sköt en frispark direkt i mål till 3-0.

Den stora klasskillnaden blev ännu mer plågsamt tydlig när andra halvlek drog igång. Cristiano Ronaldo fullbordade ett hattrick på de inledande fem minuterna. 4-0 kom när han turligt fick en boll via studs på Carvalho. 5-0 när Carvalho och Árnason sprang in i varandra i straffområdet. MFF hade tappat taget om de positiva intentioner man då och då visade i den första halvleken.

Sitt fjärde mål gjorde Ronaldo i den 58:e minuten.

7-0 genom Kovacic i den 70:e minuten.

8-0 sköt Benzema in några minuter senare när MFF tappade boll på egen planhalva.

Ändå sjöng MFF-klacken vidare.

”Vi följer vårt blåa lag” ljöd över hela Santiago Bernabéu när resten av publiken satt och såg hemmalaget rulla boll. På tisdagskvällen kunde vi inte matcha Real Madrid på fotbollsplanen. Men på läktaren visade supportrarna återigen varför de förtjänar ryktet som några av de bästa i årets upplaga av Champions League.

Efter matchen var Åge Hareide besviken på hur kvällen fortlöpte.

– Vi hade ett fantastiskt stöd igen från våra supportrar. För laget var det både kollektivt och individuellt långt under vår vanliga nivå. Det känns inte bra att avsluta på det här sättet. Det är för stora siffror. Vi har problem på den här tiden av året. Säsongen är slut i början av november. Vi får inte tillräckligt med matcher för att hålla uppe formen. Det är ingen ursäkt för vår prestation men ett sätt att förklara varför, säger Åge Hareide.

Mål:
Real Madrid: Karim Benzema (x3), Cristiano Ronaldo (x4), Mateo Kovacic

Laguppställning:

Johan Wiland
Anton Tinnerholm, Kári Árnason (k), Carvalho, Yoshimar Yotún
Erdal Rakip (75’ Simon Kroon), Oscar Lewicki, Enock Kofi Adu, Tobias Sana (64’ Agon Mehmeti)
Jo Inge Berget, Nikola Djurdjic (46’ Vladimir Rodic)

Ersättare:
Fredrik Andersson, Pa Konate, Simon Kroon, Agon Mehmeti, Magnus Wolff Eikrem, Vladimir Rodic, Franz Brorsson

Nyheter

Nytt

Truppen till dubbelmötet med FK Vardar

Malmö FF har skickat in sin officiella trupplista till UEFA till dubbelmötet med FK Vardar som spelas den 12 juli och 18 juli.

Läs mer

YL: Förlust men värdefulla lärdomar i sista matchen

Real Madrid vann med 3-0 i årets sista match i UEFA Youth League. Men Malmö FF kom trea i gruppen på fem poäng och för Anders Palmér och resten av tränarstaben har årets turnering bjudit på en mängd lärdomar.

Läs mer

YL: Inför Real Madrid – Malmö FF

Trots en god poängskörd står det klart att Malmö FF saknar chans till avancemang i UEFA Youth League. Nu vill man avsluta turneringen med en stark insats borta mot Real Madrid.

Läs mer

Inför Real Madrid – Malmö FF

Det är dags för årets sista match och för motståndet står Real Madrid. Malmö FF måste ta poäng för att kunna nå Champions League-gruppens tredjeplats och därmed säkra vidare spel i Europa League.

Läs mer

YL: 15-årig målvakt tar plats i truppen

Med på planet som lyfte från Sturup på måndagsmorgonen satt 15-årige målvakten Jakob Tånnander. Han tar plats i U19-truppen som möter Real Madrid i UEFA Youth League.

Läs mer

Tungt fall i sista hemmamatchen

Trots en stundtals stark förstahalvlek från MFF visade Paris Saint-Germain klass i de avgörande lägena. Slutresultatet 0-5 blev ett tufft bakslag som försämrade Malmös chanser att gå vidare i Europaspelet.

Läs mer

Berget: "Finns saker att ta med oss till Madrid"

Jo Inge Berget var en hårsmån från att göra ett viktigt reduceringsmål. Istället fick han se MFF förlora stort hemma mot Paris Saint-Germain. Ändå tar han med sig ljusglimtar från matchen.

Läs mer

YL: Bergqvist: ”Gjort mer än vad vi hade räknat med”

Anfallaren Teddy Bergqvist hade flera bra lägen i förlustmatchen mot Paris Saint-Germain i UEFA Youth League. Istället för mål fick han dessvärre se MFF halka ut ur turneringen.

Läs mer

Youth League: Första hemmaförlusten

Malmö FF U19 förlorade hemma på Malmö IP för första gången i årets Youth League. Tyvärr betyder 0-3 mot Paris Saint-Germain också att man inte har chans till vidare avancemang i turneringen.

Läs mer

Berget: ”Vi norrmän trivs i kylan”

Jo Inge Berget känner att förutsättningarna är på plats inför kvällens match mot Paris Saint-Germain.

Läs mer